Tarkuoti krienai

Pavasaris ir ruduo – geriausias laikas kasti krienus, nes tuomet šaknys sukaupę daugiausia maisto medžiagų. Pavasarį jos laukia, kai sušilus orui galės išleisti didžiulius lapus, o atėjus rudeniui kaupia atsargas žiemai.

Jei pavasarį žemės jau nebekausto įšalas, pamatysime pasirodančius krienų lapelius, kurie bus alyvinės spalvos, labiau ūgtelėję bus įgavę žalią spalvą.

Jei pavasaris vėlyvas, nauji krienų lapai neskuba išlįsti, tad geras būdas juos aptikti – ieškoti sudžiuvusių pernykščių lapų. Jie išduoda kurioje vietoje kasdami rasite gerą krieno šaknį.

Kasant krienus reikalingas tvirtas kastuvas ir kantrybė. Krienų šaknys kartais driekiasi gilyn, kartais auga horizontaliai, tad norint kuo didesnę šaknies dalį išsikasti, gali tekti nemažai paprakaituoti. Jei krienus imsite traukti rankomis, didelė tikimybė, kad šaknis nutrūks, o jums liks tik mažas šaknies gabalėlis, tad daugiau naudokitės kastuvu, o ne vien rankomis.

Krienų tarkavimas ir marinato paruošimas

  • Iškastus krienus nuplauname ir apskutame.
  • Sudėtingiausia dalis – krienų tarkavimas. Tam geriausiai tinka elektrinės bulvių tarkavimo mašinėlės, galima tarkuoti ir rankomis, tačiau bus “daug liūdniau”.
  • Sutarkavus krienus jau galima naudoti, tačiau bus daug skaniau jei užpilsite marinatu. Jis ruošiamas taip:
    • 0,5 l vandens
    • 1 kupinas šaukštas druskos
    • 1 kupinas šaukštas cukraus
    • 2 šaukštai acto
  • Paruoštą marinatą sumaišome su 1 l tarkuotų krienų,  sudedame mišinį į mažus sandariai uždaromus stiklainius, laikome vėsioje vietoje.
  • Užpylus marinatu, prieš vartojimą reikia leisti šiek tiek pastovėti.

Krienai linkę išgaruoti, tad ruoškite tokį kiekį, kokį žadate greitai sunaudoti, pastovėjęs krienas tampa nebe toks aštrus, gali atsirasti kartokas skonis.

Marinato receptas pagal J. K.

Krienų vaistinės savybės.

Galerija

Straipsnis papildytas: Birželio 2, 2014

Komentarai: 7

  1. zita rašo:

    Ar krienai turi kokių nors gydomųjų savybių? Ar tik šiaip kaip prieskonis? Aš prieš Kūčias tarkavau su bulvine el. tarka. Tai tie garai taip pramušė man nosį ir kvėpavimą, iš nosies ir atsikosėjau pūlingais kruvinais snargliais.Tris paras negalėjau išeiti iš kambario į lauką dėl skrepliavimosi. Po Naujų metų kreipiausi į gydytoja, pasirodo pratrūko sinusitas (išsivalė) bronhai, praėjo plaučių uždegimas. Nenaudojau jokių antibiotikų, jokių vaistų tik nosį ištepdavau šaltalankių aliejumi. Iš sinusito liko tik pipiriuko dydžio dėmelė. Jau gegužis o aš stebiuosi, kad aš nebenaudoju jokių vaistų.
    Labai norėčiau sužinoti ar galėjo krienai tai padaryti? Nes taip buvo užėmę kvapą, kad aš ir ašarojau ir dusau vos nepraradau sąmonės. Ir tik kai pradėjau vemti ir per nosį pasileido pūliai su krauju atpalaidavo ir aš atsistojau. Na iki šiol viskas labai gerai. Ar galėjo krienai šitaip man padėti?

    Atsakyti

    Žolininkas rašo:

    Zita, labai įdomus ir vaizdingas pasakojimas. Ar krienai veiksmingi prieš sinusitą tvirtinti tikrai negalima, tačiau, kad Jūsų atveju jie galėjo pagelbėti labai tikėtina. Matyt tik krienų stipraus gleivinės sudirginimo ir reikėjo, kad sinusitas išsivalytų.

    Atsakyti

    Laurynas rašo:

    Teigiama, kad krienai skatina virškinimą, turi antibakterinių ir diuretinių savybių, jų kompresai slopina reumatinius, artritinius ir sėdmeninio nervo uždegimo sukeltus skausmus.
    Minimalų aprašymą rasite čia http://www.zalumosspektras.lt/?page_id=1207

    Atsakyti

  2. vita rašo:

    sveiki, man budavo umi sloga ir deka ju, panasiai kaip zitai, jau nemazai metu umios slogos nebeturiu :)

    Atsakyti

  3. Julia rašo:

    Na o as kankinaus su kosuliu 2menesius.Sausas kosulys iki dusulio: tyrimai,rentgenas,antibiotikai-3kursai.Jokio prasviesejimo.Atradau krienu recepta ir ka manot net nepastebejau kaip kosulys praejo. Paprasciausiai sutarkuotus krienus sumaisiau su medumi.Tris kart per diena po arb.sauksteli sios tyreles i burna ir ciulpti. Skonis zinoma nekoks…bet gi cia vaistukai :)

    Atsakyti

  4. Daina rašo:

    Mano mama sako, kad, pagal rusus, krienų šaknis galima kasti tais mėnesiais, kurių pavadinime yra raidė R (mart, aprelj … sentjabrj, oktjabrj, nojabrj ir visa žiema :), reiškia, netinka kasti nuo gegužės (maj) iki rugpjūčio (avgust) imtinai.
    Mes krienus sumalame mėsmale į celofaninį maišelį, tad ašaroti tenka neilgai – kol užpilame marinatu ir sudedame į stiklainiukus.
    Dalį krienų šaknų, suvynioję į popierių ir celofaną padedame į šaldytuvą (geriausia būtų vėsus rūsys) – viduržiemy jas išsitraukus, parą ar dvi pamirkius, galima vėl šviežių krienų primalti.

    Atsakyti

  5. Roma rašo:

    Krienas puikiai valo organizmą. Šiandien paruošiau “Krenovinka” pagal prof. I.P. Neumivakino receptą. Dalinuosi 05 ltr degtinės, 50 g. tarkuotų krienų, 1-2 valg. šaukštai mešaus, ir citrinos sulčių pagal skonį. Viską sumaišyti, palaikyti bent keletą dienų ir gerti vakare po 30-50 g.

    Atsakyti

Komentarai