Šalpusnis, ankstyvasis (lot. Tussilago farfara L.)

Šalpusniai vieni pirmųjų sveikina gamtą savo geltonais žiedais. Šie šlapias pievas ir pagriovius mėgstantys augalai padės sergant bronchitu, peršalus ar kosėjant. Nužydėję šalpusniai ima leisti didelius, švelniais plaukeliais apaugusius lapus, kurie žaliuoja visą vasarą.

Šalpusnio lapai pasižymi tokiomis pačiomis vaistinėmis savybėmis kaip žiedai. Esant galimybei rinktis rekomenduojama naudoti šalpusnių lapus, nes juose mažiau kenksmingos medžiagos nei žieduose.

Kontraindikacijos

Ankstyvojo šalpusnio preparatų negalima vartoti nėštumo metu ir žindant. Nepatartina vartoti sergant anemija, širdies ligomis. Itin dideli kiekiai arba ilgas šalpusnio preparatų vartojimas gali sukelti kepenų susirgimus.

Vaistinės savybės

Liaudies medicina naudoja šalpusnio lapus ir žiedus. Iš jų paruošti preparatai mažina uždegimą, lengvina atsikosėjimą. Jais gydomas lėtinis bronchitas, kosulys ir užkimimas,  plaučių uždegimas, raudonligė. Lapų kompresai naudojami esant mėlynėms ir sutinimams, sąnarių uždegimams, padeda tinstant kojoms, esant sklerodermos opų.

Švieži sumaigyti lapai dedami ant vočių, sumušimų, rožės ir kitų skausmingų kūno vietų. Liaudies medicina sausais susmulkintais lapais aprūkydavo ligonius, kuriuos kamuoja dusulys, pasireiškia  pasunkėjęs kvėpavimas.

Rinkimas ir laikymas

Šalpusnių žiedai renkami kovo – balandžio mėnesiais saulėtą sausą dieną, kai žiedai pilnai išsiskleidę. Šalpusnių žiedai skinami su koteliais, džiovinti geriau džiovykloje, nes natūraliai džiūdami žiedai dar kurį laiką bręsta ir iš jų gali likti tik pūkai. Tinkamai sudžiovinti žiedai gelsvi, be pūkų, kartoko skonio.

Šalpusnio lapai vaistams renkami liepos – rugpjūčio mėnesiais. Stengiamasi skinti sveikus, vabzdžių bei ligų nepakenktus, neskylėtus lapus. Surinktą žaliavą naudojama iš karto šviežia arba džiovinama. Džiovinti reikia 30 – 35 C temperatūroje. Iš surinktos šviežios žaliavos, išdžiovinus lieka tik penktadalis. Tinkamai paruošti lapai sausi, tačiau palietus nesubyra į miltus, žaliava pilkšva, lapų apačia šviesesnė ir padengta švelniais plaukeliais. Lapai kartoko skonio.

Naudojimas maistui

Ankstyvojo šalpusnio lapai gali būti naudojami salotoms, kartu su kitais žalumynais dedami į sriubas bei troškinius. Maistui dažniau vartojamas Skandinavijoje.

Paplitimas

Šis vaistinis augalas randamas visoje Lietuvoje.  Geriausiai auga priemolio ir priesmėlio dirvožemyje. Itin gerai auga drėgnesnėse vietose. Dažniausiai randamas  laukuose, vandens telkinių pakrantėse, šalia griovių, pievose. Gali būti kultivuojamas ir auginamas dirbtiniu būdu. Kai kada gausiai užsiveisia žemdirbystei skirtuose laukuose ir būna naikinamas kaip piktžolė.

Galerija

Naudotos literatūros sąrašas

  1. Žurnalo “Sodo spalvos” priedas, “Žolynų žurnalas”, Nr. 1(13), 2009, p.12-15. “Šalpusnis, arba dėl ko pyksta karaliai”, Edvardas Kazlauskis.
  2. L. Čekauskaitė. “Gamtos vaistinėlė” Kaunas: Spindulys, 2003, p. 341-343. ISBN 9955-416-68-8
  3. Filomena Taunytė. “Kiek sveria siela” Vilnius: Tyto alba, 2008, p. 52. ISBN 978-9986-16-633-7
  4. Juozas Vasiliauskas. “Gamtos vaistinė: žolelių antpilai, nuovirai, pavilgai, vonios nuo visų ligų” Vilnius: Alma littera , 2010, p. 21-22. ISBN 978-9955-38-583-7
  5. “Augalai sveikatai” Vilnius: Ekspress leidyba, 2009, p. 76. ISBN 978-9955-757-50-7
Straipsnis papildytas: Balandžio 30, 2014

Komentarai: 4

  1. Onutė rašo:

    Taip patiko,radau naudingos informacijos. Labai nustebau, kad šalpusnio lapai taip atrodo. Ar tikrai nuotraukytėse parodyti yra šalpusnio lapai.Prašau atsakyti.

    Atsakyti

  2. Žolininkas rašo:

    Onute, nuotraukose tikrai šalpusnio lapai, tiesiog jie pasirodo vėliau, kai nužydi šalpusnio žiedai. Ankstyvą pavasarį šalpusnį pievoje galite pažinti tik iš geltonų žiedų lapai dar nesuvešėję.

    Atsakyti

  3. ponia rašo:

    nežinau kas yra, bet nesiseka išdžiovinti šalpusnius, išsipūkuoja…visaip mėginau ir uždengtus, ir neuždengtus, džiovinu tik be saulės, aišku…bet…gal per anksti, ar per vėlai nuskinu, nesuprantu, o kad nuostabūs vaistai- tai vienareikšmiškai.

    Atsakyti

    Žolininkas rašo:

    Išsipūkuoja tada kai surenkate jau baigiančius žydėti. Jei vertinate šalpusnių žiedus, tai galite vasarą rinkti ir lapus. Surinkti ir džiovinti žymiai paprasčiau, o vaistinės savybės panašios.

    Atsakyti

Komentarai