Garšva, paprastoji (lot. Aegopodium podagraria L.)

Paprastoji garšva – dažnai sodininkų ir daržininkų iš dirvos su keiksmais išplėšiamas augalas, pasižymintis savitomis vaistinėmis savybėmis. Jau nuo seno garšvos buvo specialiai auginamos maistui ir naudojamos kaip vaistas nuo podagros. Nuo šios vyresnius vyrus kankinančios ligos ir yra kilęs augalo lotyniškas pavadinimas Aegopodium podagraria.

Pastaruoju metu augalas tampa vis populiaresnis žaliavalgių tarpe kaip skanus papildymas lapinių augalų racionui. Jauni lapai pasižymi gana stipriu morkas bei petražoles primenančius skoniu. Subrendę garšvų lapai nebe tokie skanūs, tampa kartoki.

Kontraindikacijos

Garšvų nereikėtų naudoti esant žemam kraujo spaudimui.

Vaistinės savybės

Garšvų žolės preparatai nuo seno naudoti gydyti podagrai. Taip pat minimos reumatą, artritą gydančios, šlapimo pūslės, žarnyno sutrikimus šalinančios, šlapimą varančios bei kraujo spaudimą mažinančios garšvų savybės.  Žolės antpilas pasižymi lengvomis raminančiomis savybėmis. Paruošus garšvų lapų kompresus gydomi nudegimai, vabzdžių sugeltos vietos, malšinamas sąnarių skausmas.

Šutintų garšvų lapų bei šaknų kompresas daugeliu atveju veiksmingas gydant sėdimojo nervo uždegimą. Tokiu atveju kompresas keičiamas nuolatos.

Rinkimas ir laikymas

Garšvų lapus galima rinkti nuo pat pavasario iki rudens kol jie dar žali. Kadangi šie augalai dažniausiai veši gausiais sąžalynais, rinkimas gana greitas. Sudėtingiau tinkamai garšvas išdžiovinti, nes esant netinkamam vėdinimui ar paklojus surinktus lapus storesniu sluoksniu jie greitai ima kaisti ir šusti. Dėl to džiūstančius garšvų lapus reikia dažnai pavartyti, paskleisti plonu sluoksniu, džiovinimui parinkti labai gerai vėdinamą vieta, kurioje nėra tiesioginių saulės spindulių.

Paplitimas

Garšvos Lietuvoje sutinkamos dažnai, nemėgstamos sodininkų bei daržininkų ir naikinamos kaip piktžolės. Auga pakelėse, pakrūmėse, patvoriuose, lapuočiuose miškuose. Mėgsta vidutinio drėgnumo, trąšų dirvožemį, auga tiek saulės atokaitoje tiek ir kitų augalų šešėlyje. Esama ir dekoratyvių garšvų rūšių, kurios nėra tokios veislios, tačiau natūralioje gamtoje tokių nesutiksime.

Kiti faktai

Rūšis invazinė, neprižiūrint ima greitai plėstis ir nustelbia žemesnę augmeniją.

Maistui garšvų lapai naudojami pavasarį iki joms pražystant. Vėliau pakinta jos skonis, be to atsiranda vidurius laisvinantis poveikis. Norint visą vasarą valgyti garšvų lapus galima žiedynus išlaužti.

Naikinimas

Šio straipsnio komentaruose Janina dalinosi patirtimi, kad garšvas išnaikino naminės žąsys.

Asmeniniai pastebėjimai

2013 05 25 Nerijus komentaruose džiaugiasi, kad už garšvos lapus žymiais skanesni jų koteliai, nes saldesni. Buvau išėjęs į lauką ir paragavau kelių augalų kotelius ir lapus atskirai, bet skirtumo nepajutau. Darau išvadą, kad arba Nerijus ragavo ne garšvą arba garšvos koteliai saldūs tik ankstyvą pavasarį, kol dar labai jauni.

2013 04 29 Garšvų lapeliai dar labai maži ir tamsiai žalios, šiek tiek alyvinės spalvos. Užsitęsęs pavasaris ir vėsus oras neleido šiems augalams sužaliuoti taip anksti kaip ankstesniais metais.

2011 05 23 Pasirodo garšvoms sužydėjus neberekomenduojama valgyti jų lapų, nes tada jos pasižymi vidurius laisvinančiomis savybėmis.

2011 05 12 Lapams pilnai suaugus jų skonis tapo stipresnis.

2011 04 23 Jaunų lapų skonis primena petražoles. Tinka valgyti sumaišius su įprastomis salotomis. Tikėjausi, kad skonis bus žymiai aitresnis, o paaiškėjo kad lengvas ir malonus.

Susiję nuorodos

Galerija

Naudotos literatūros sąrašas

  1. Zigmantas Gudžinskas, Jadvyga Balvočiūtė. “Lietuvos vaistiniai augalai: pažįstami, bet nežinomi, kūno sveikatai, sielos džiaugsmui” Kaunas: Šviesa, 2008, p. 48-49. ISBN 5-430-04643-4
Straipsnis papildytas: Kovo 1, 2014

Komentarai: 25

  1. Arti rašo:

    Visur taip gražiai rašo apie šią piktžolę… O man tai pikčiausia piktžolė, niekaip neįmanoma jos išnaikint, nes auga VISUR – pakrumėse, patvoryse, lenda šaknys visur! Tikrai negailėsiu nei pinigų, nei “roundup’o”, kad išnaikint ją savo sklype.
    Ir tikrai nesodinkit jos savo daržuose-soduose, nes turėsit bėdą naikinant vėliau. Jei norisi paeksperimentuot su valgymu, tai pilna tų garšvų apleistuose plotuose ir pan. ;)

    Atsakyti

  2. L rašo:

    Nelabai tas Roundupas ima, nes 2k. stipresniu mišiniu purškiau. O gi nieko. Neišnyko.

    Atsakyti

  3. A6 rašo:

    Garšvą išnaikinsit tik iškasinėdami ir išrinkdami visas šaknis, kitaip niekaip.. :/

    Atsakyti

  4. azole rašo:

    : ) nepykit ant jos, o valgykit į sveikatą ir jūs būsit tokie stiprūs ir gyvybingi kaip ji …

    Atsakyti

  5. Dza rašo:

    aš gavau šių “mielų” augalėlių sąžalynus kartu su sodo sklypu… Raunu, perkasinėju, renku šaknis pastoviai, galima sakyt, kad beveik kas dieną dabar pavasarį. Nieko neįmanoma padaryt. Baisus augalas. Ne, aš ant jos nepykstu, tik ji mano sode nereikalinga, todėl ir noriu išnaikint. kam patinka jos skonis – į sveikatą :)

    Atsakyti

  6. ilona rašo:

    as su vien garsva be jokiu kitu dietu ir tableciu numeciau 20 kg per 2 menesius

    Atsakyti

  7. Daiva rašo:

    Ilona papasakok tiksliau kaip naudojai garsva kad numetei svorio,turiu problemu su antsvoriu.

    Atsakyti

  8. janina rašo:

    Garšvą išnaikino naminės žąsys.Taip iškedeno ,kad neliko nei lapų ,nei šaknų.

    Atsakyti

  9. lina rašo:

    kaip garsva paejo numest 20 kg?

    Atsakyti

  10. Mo rašo:

    Pabandžiau gerti užplikydama lapelius ir stiebelius. Nuostabaus skonio ir aromato arbata. Aplink mus tiek daug žemės gėrybių, o mes tiesiog nežinome.

    Atsakyti

  11. tatanka rašo:

    jaunų garšvų lapelių sultys: kasryt po šaukštelį – vaistas nuo daugelio ligų, suteikia energijos, valo kraują, kt.

    Atsakyti

  12. adele rašo:

    garsus švedų mokslininkas Karlas Linėjus yra pasakęs: -Kvailos šiaurės kraštų moterys keliais ropodamos nugrubusiomis rankomis ravi, augina visokias morkas, burokėlius ir kopūstus. Kai tuo tarpu garšvos ir žliūgės pačios pasisėja, auga ir puikiausiai tinka maistui bei stiprina sveikatą’. NAUDOKITE Į SVEIKATĄ
    Adelė

    Atsakyti

  13. dale rašo:

    tai tiesa,si zolele ,kad ir labai zelia ,bet vaistas tai tikrai geras as baigiu pasigydyti rugstinguma ir vyrui ,kraujo spaudimas normalizuojasi ir svoris neauga,as sia zolyte dievinu.ji pas mane neauga ,tai as is kaimynes atsinesiau ir labai esu patenkita,valgykit ,gerkit arbata ir nekeikit sio nuostabaus augalo.

    Atsakyti

  14. dale rašo:

    pabandykit dar imaisyti liaaulpienes lapu tai tikrai busit patenkiti sia zolyte ,8lapus garsvos ir 8 kiaulpienes uzplikyti ir gerti visa diena vietoj vandens,nes man tai skanu.

    Atsakyti

  15. Ramune rašo:

    Greit prašyčiau recepto,kaip naudoti garšvą svorio numetimui. Ačiū

    Atsakyti

    Andrius rašo:

    Ramune, kalbant apie svorio metimą, kažin ar garšva, kaip ir bet kuri kita vaistažolė, yra ir gali būti šios bėdos sprendimas. Daugiau pamąstymų apie viršsvorį ir kovą su juo http://www.zolininkas.lt/negalavimai/virssvoris/

    Atsakyti

    irma rašo:

    Tikrai gali,kiekvieną rytą išgerkite garsvu kokteilį vietoj sočių pusryčių ir pamatysite ,kokius ji stebuklus daro.

    Atsakyti

  16. Nerijus rašo:

    pas mane pilnas kiemas ju priauges , kai perskaiciau sita straipsni tai iskarto nubegau ju paragauti :)))…
    grauziau tuos lapus tai seip sau… bet vat kokie skanus ir saldus koteliai, tai prisiskyniau ju dar visa sauja ir tik kotelius nugrauziau :DD nuostabus augalas :)
    kas ji nori ishnaikinti tai balvonas, cia juk Dievo dovana ir maistas ir vaustas ir pats auga net rupintis nereikia,,, paragaukit kotelius !!! :)))))

    Atsakyti

  17. Onutė rašo:

    Garšva labai pagerino žarnyno ir bendrai virškinimo sistemos darbą, o išvesdama skysčius, sumažino kūno svorį. Pilnesniems žmonėms reikėtų šiuo pigiu būdu pasinaudoti. Tik garšva mažina spaudimą. Tai tinka naudoti turintiems aukštą spaudimą.

    Atsakyti

  18. danguole rašo:

    Kaip tik ankstyva panasari kada pirmosios garsvos ir pienes suzaliuoja,skinu ju graziausius lapus nuplaunu,supjaustau ,blansiruoju ir sluoksniuoju su varske i vegetariska pyraga…skanu!

    Atsakyti

  19. RASA rašo:

    KEISTA ,KAD SUAUGE ZMONES KALBA APIE NAIKINIMA CHEMIJA SAVO KIEME,NU JAU BEPROCIAI TAI IKI NEGALIU. JUS GI SAVE NUODIJATE … BENDRAI KOKS JUMS SKIRTUMAS,PRIVALGOT SALOTU IS PARDUOTUVES -PRIPURKSTU BELE KUO TAI GAL JUMS IR ROUNDAPAS DZIN….

    Atsakyti

  20. LD rašo:

    Danguole, kam blanširuoti garšvą??? Na, pienių gal kartumą nuima, bet garšvą…
    Mano pavasarinis kokteilis toks
    Pusryčiams- žaliasis kokteilis su garšva. Į smulkintuvą dėkite obuolio, banano, apelsino, na ko tik širdis geidžia, tada gerą saują garšvos lapelių, vandens, galima įberti lecitino granulių, jei būtinai norisi saldumo- šaukštelį medaus. Išplakite ir į sveikatą! Šiame kokteilyje privaloma tik garšva, visa kita fantazijos reikalas.
    iš čia
    http://konsultuokis.lt/?p=3386

    Atsakyti

  21. ZZ rašo:

    Labai pritariu .As dedu garsva ,dilgeliu,pieniu, petrazoliu, ugnezoles lapeli,metos lapeli,greifrukta.Ir kas svarbiausia ,siek tiek neutralizuoti ,nu labai stipru skoni,reikia mazo griezinelio imbiero. Galima dar linu semenu, ar ko tik sirdis geidzia ,kaip LD raso. Vandens pora stikliniu(jei bus per tirstas,uzkietes viduriai) ir kokteilinej suplakti.Galit gert kiek norit kartu per diena .Tik su ugniazole ir dilgele nepiktnaudziaut.Galima det salotu ,spinatu ,burokrliu ir morku lapu.O svorio metimas tame ,kad tokio kokteilio isgerus jautiesi labai stiprus ,energingas ir sotus.Po keletos dienu tokio maitinimosi,reikia but budriam einant gatve,nes gali netycia pradet strykset ,kaip vaikas.Tik sios geros savijautos pasalinis efektas -svorio kritimas.

    Atsakyti

  22. Laima rašo:

    Ar nupjautos garšvos atžėlę lapeliai rudenį ar bet kuriuo kitu metu nebėra tokie pat kaip pavasarį? Juk tos šaknys visą vasarą dauginasi.

    Atsakyti

  23. DAIVA rašo:

    Labai skanūs sumuštiniai su garšva: juoda duona, sviestas ir ant viršaus smulkiai papjaustyta garšva… mmm, kaip skanu :)

    Atsakyti

Komentarai